Wat te doen bij een kapotte tand?

Je tanden zijn ijzersterk, maar niet onoverwinnelijk. Het komt weleens voor dat er een stukje afbreekt. Vaak gebeurt dat tijdens het eten, of nadat je lelijk terechtkomt bij een val. Wanneer je het gevoel hebt dat een vulling niet goed meer zit, of dat je een stukje van je tand mist, is het zaak om direct naar de tandarts te gaan. Zo voorkom je schade op de lange termijn en ben je snel van je klachten af.

Constateren van de breuk

Niet iedereen heeft meteen pijn nadat een tand gebroken is. Wanneer het gaat om een kleine breuk, vallen de klachten vaak wel mee. Je merkt het vooral als je warme of koude gerechten nuttigt. Denk je dat je tand kapot is? Houd het tandvlees rondom de tand dan goed in de gaten. Begint dat pijn te doen of op te zwellen, ga dan naar de tandarts met je vermoedens. Je kunt ook in de spiegel controleren of je kunt zien dat er een stukje mist, of met je tong over de tand bewegen. Vaak voel je een scherpe rand daar waar de tand gebroken is.

Kapotte vulling, of een gebroken tand?

Je tandarts zal eerst bekijken of het gaat om een kapotte vulling, of een kapotte tand. Wanneer je last hebt van een gebroken vulling, moet je tandarts deze herstellen. Afhankelijk van de breuk kan de oude vulling worden gerepareerd, of moet een volledig nieuwe vulling worden geplaatst. Wanneer je te lang doorloopt met een kapotte vulling, kan de onderliggende tand of kies beschadigd raken. In het ergste geval raakt ook de tandzenuw aangetast. Hetzelfde geldt voor een breuk in een tand of kies. Als het tandbeen is blootgesteld, kun je daar veel hinder van ondervinden.

Bewaar het stukje tand

Breekt er een groter stuk van de tand af, probeer dat stuk dan te bewaren in melk. Je tandarts kan dit mogelijk weer aan de tand vastplakken. Je kunt het gebit reinigen met melk of zout water, maar desinfecteer de tand in kwestie niet en houd je vingers uit de buurt. Hoe eerder je naar de tandarts gaat, hoe beter! Wacht dus niet tot na het weekend, maar ga gelijk langs bij de dienstdoende tandarts. Als je bij een praktijk zit die ook in het weekend open is, zoals tandarts Jordaan in Amsterdam, kun je vaak meteen terecht.


Share this :