Bij welke spoedgevallen neem je contact op met de tandarts in het weekend?

Vaak maak je een tandartsafspraak lang van te voren. Toch komt het soms voor dat je met enorme kiespijn met spoed naar de tandarts moet. In grote steden als Amsterdam is er een spoedgevallendienst die zorgt voor beschikbare tandartsen buiten de kantoor werktijden. Deze tandartsen verlenen dan tandheelkundige hulp in het weekend of tijdens de avond- en nachturen.

Daarnaast zijn er ook diverse tandartspraktijken in Amsterdam, zoals Tandarts Jordaan of de spoedpoli van het OLVG, die geopend zijn in het weekend en de avonduren.
Bij spoedgevallen tijdens werktijden kun je uiteraard gewoon contact opnemen met je eigen tandarts.

 

Wat is een spoedgeval?

Een veel gevraagde vraag is wanneer iets nou een spoedgeval is. Bij ondraaglijke kiespijn moet je zeker contact opnemen met de spoedgevallendienst. Ook als er een tand afbreekt of uitvalt is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Het is het beste als je bij het uitvallen van een tand binnen 60 minuten hulp krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk om bij een losse tand en een nabloeding met spoed zorg te krijgen van de tandarts.
Het uitvallen van een kroon, vulling of brug is niet direct een spoedgeval, behalve wanneer het u erg veel last oplevert. Soms is het daarom wel verstandig gezien te worden om te voorkomen dat iets verder afbreekt.

 

Hoe bereik je de spoedgevallendienst?

De spoedgevallendienst dient te worden geregeld door je eigen tandarts. Er is dan een waarnemend arts die is toegewezen door je eigen tandarts. Je kunt gewoon bellen naar je eigen tandarts. Deze verwijst je dan direct door naar de juiste praktijk. Door veel praktijken wordt het nummer van de spoedgevallendienst ook op hun website vermeld. Het kan ook zijn dat jouw tandarts zelf gewoon bereikbaar is buiten werktijden.

 

Gang van zaken spoedgevallendienst

Bij de spoedgevallendienst zal je door een andere tandarts dan je eigen tandarts behandeld worden. Deze zal zich alleen beperken tot een noodzakelijke behandeling. Als er dan vervolgbehandelingen of voorzieningen nodig zijn kun je weer terecht bij je eigen tandarts. Er kan gevraagd worden om je verzekeringspapieren mee te nemen en gelijk contant of per pin te betalen.

 


Share this :