Ernstige kies- of tandpijn

Tand- of kiespijn hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar het is hoe dan ook heel vervelend en vooral pijnlijk. Loop er vooral niet mee door maar neem contact op met uw tandarts voor een afspraak.

Er zijn diverse oorzaken van kiespijn of tandpijn. Denk aan een ernstige tandvleesontsteking, een wortelkanaalontsteking of een afgebroken tand of kies.

Ernstige tandvleesontsteking

Het is belangrijk om uw tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden met goede mondhygiëne. Hiermee voorkomt u ontstoken tandvlees en bevordert u de genezing ervan. Ontstoken tandvlees is vaak te herkennen aan bloedend, rood of gezwollen tandvlees. Tandvlees kan hierdoor gevoelig worden wanneer u het aanraakt. Dit merkt u vooral als u aan het tandenpoetsen bent, tandenstokers gebruikt of flossdraad gebruikt.

Veel mensen hebben op verschillende plekken ontstoken tandvlees. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je tanden verloren gaan, maar een tijdige behandeling van ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat de ontsteking niet verder zal doorzetten.

De grootste oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak die tussen tanden en kiezen blijft zitten. De bacteriën in tandplak zorgen dan voor een ontsteking wanneer deze niet goed wordt verwijdert. Deze bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen en de ontsteking ernstiger maken.

U kunt acuut last hebben van pijn. Voorkom ontstoken tandvlees en neem contact op met uw tandarts.

Wortelkanaal ontsteking

Onder elke tand bevinden zich wortels met elk een wortelkanaal met zenuwweefsel, bindweefsel en bloedvaten (ook wel pulpa genoemd). Wanneer u een wortelkanaalontsteking hebt, is het pulpa ontstoken. Deze ontsteking van het wortelkanaal wordt veroorzaakt door bacteriën die doordringen tot het wortelkanaal en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is om een ontsteking tegen te gaan. Vaak merkt u een wortelkanaalontsteking op doordat u last heeft van gevoelige tanden bij warmte of kou, een zeurende zenuwpijn of een stekende pijn bij het dichtbijten van uw mond. Een wortelkanaalbehandeling is hiervoor de oplossing.

U kunt last hebben van uw tanden wanneer een gaatje groter is geworden en de pulpa ontstoken is. Als de zenuwen in het wortelkanaal eenmaal dood zijn, dan verdwijnt ook vaak de pijn, echter zet de ontsteking door en drukt deze tegen het botvlies, dan kunt u hier erg veel last van krijgen.

Afgebroken tand of kies

Het afbreken van een tand of kies is natuurlijk erg vervelend, maar hoeft niet in alle gevallen pijnlijk te zijn. Alleen wanneer de zenuw bloot is komen te liggen, kunt u last hebben van tandpijn. Vaak breekt een stuk tand of kies af, maar is de zenuw niet beschadigd. Het is wel zaak dat de tand of kies gemaakt moet worden om te voorkomen dat de situatie verslechterd en de tand of kies verder afbreekt.

Heeft u last van onverdraaglijke tand- of kiespijn? Neem contact op met uw tandarts en bespreek de vervolgstappen. Wanneer u spoedig behandeld wordt, is het belangrijk dat u geen pijnstillers neemt, zodat de tandarts goed kan onderzoeken waar de pijn precies zit en hoe u het element reageert.